26 de maig 2008

Do de llengües

















L’Estat jacobí per excel·lència, França, tampoc resisteix en aquest començament del segle XXI la pressió de la pluralitat, lingüística en aquest cas, i s’obren escletxes en el seu sistema per reconèixer les diverses parles del seu territori. Així, l’Assemblea Nacional de França ha aprovat, en la seva sessió de data 22 de maig d’enguany, una esmena al Projecte de Llei sobre la Reforma de les Institucions. Es tracta d’una esmena a l’article 1 de la Constitució (”la llengua de la república és el francès”), que afegiria la frase: “les llengües regionals pertanyen al seu patrimoni”.

Òbviament, estem encara molt lluny de que l’Estat francès ratifiqui la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries de 1992, però és un pas important en el reconeixement del bretó, alsacià, cors, vasc i nord-català, entre altres. Com diu l’alcalde de Perpinyà, Jean-Paul Alduy (de l’UPM, de Sarkozy), referint-se al català:

“el més important i urgent ara és obtenir un estatut definitiu i clar de les escoles com La Bressola, que actualment tenen un estatut una mica il·legal”.

La modificació constitucional s’ha de votar al juliol, al Congrès, per una majoria del 60%. Hem d’estar amatents a que fan els veïns francesos i, mentrestant, seguir recolzant als catalans del nord, com ja fa anys que fa l’Ajuntament de Badalona amb els seus ajuts a La Bressola.

Seria interessant que l’Espai Betúlia, com a equipament especialitzat en la paraula i les lletres, dediqués algunes activitats al català del nord, que abastés tant el seu dia a dia (experiència de La Bressola o xerrada sobre la imminent reforma constitucional), com la seva cultura (Joan-Lluís Lluís o Pascal Comelade serien molt interessants), ja que com diu Miquel Riera al seu article publicat a la revista Presència, nú. 1891, del 23 al 29 de maig d’enguany:

“... els nord-catalans mereixen el nostre suport. Sobretot perquè només ells saben el que han hagut de passar i patir per arribar fins aquí”.


Per aprofundir més en la notícia vilaweb.cat, a on trobareu enllaços als principals diaris francesos.

1 comentari:

Anònim ha dit...

www.linguamon.cat és la web d'un grup de lingüistes impulsada pel Maragall en la seva època de President de la Generalitat, en un principi volien impulsar l'ús i el prestigi de qualsevol llengua mediterrània, actualment s'ha extès a tot el món com el nom de la seva web indica.Ofereixen molts serveis lingüístics i en el comité científic hi ha gent tan sensible com el Jesús Tusón que segur que us oferiria bones opcions per a l'espai betúlia.