24 de maig 2007

DIETARI DE CAMPANYA II (del 15 al 20 de maig)

Dia 16 de maig. 7:30 p.m. Deixo la taula instal·lada a Llefià i m’acosto al recent obert Centre Cívic de La salut, a on inaugurem l’exposició del Museu de Badalona “Genís Vera, mig segle de crónica gràfica” que recull una petita mostra de les fotografies procedents dels fons fotogràfic de Genís Vera, que ha estat donat per la seva família.

La sala d’exposicions està plena de gom a gom. En Genís Vera era una institució a Badalona. Ha seguit amb la seva càmera de fotos la història recent de la nostra ciutat i no hi ha hagut acte o esdeveniment, per mínim que fos, que ell no immortalitzés (de fet el fons està format per 245.000 negatius i 17.200 fotografies en paper). I no només els actes públics, també els de la nostra vida quotidiana (bateigs, casaments, etc...). Li recordo a la seva filla, Laura, que el seu pare em va fer la primera fotografia de família, acabada d'arribar a Badalona. Estem tots cinc (el pare, la mare, les meves germanes i jo), molt ben posats; aleshores jo era un marrec d'un any i mig. Ha plogut molt des d’aleshores. La seva filla em recorda que el seu pare també ha fotografiat al meu fill. El que deia, en Genís Vera era i és tota una institució a la ciutat.

Sortint del Centre Cívic començo a pensar que estaria bé que tant la sala d’exposicions com la sala polivalent tinguin nom propi a dins del Centre Cívic. És una forma de clarificar espais i funcions, a més, segurament, d’arrelar més l’espai al territori.


Dia 17 de maig. 9:00 p.m. L’A.VV del Centre ha convocat un debat entre els diferents candidats dels partits i coalicions que ens presentem a les eleccions del 2007 i, de forma casual, que no causal com algun/-a podria pensar, em veig representant al PSC en lloc de la nostra candidata, Maite Arqué. Faig el que puc, som 11 a parlar i 3 minuts per pregunta, que en el meu cas son de presentació de les nostres propostes i de rèplica d’alguna altra intervenció prèvia. Gran poder de convocatòria de l’A.VV.: més de 130 persones. Tanmateix, penso que el format del debat s’hauria de polir, més que explicar el nostres programes estaria bé contrastar temes concrets d’interés del veïns. Tot i així va ser una experiència interessant. En resum:

1.- Els Escons Insubmissos, Partit Humanista, Partit dels Ciutadans de Badalona i Partit dels Ciutadans van deixar clar que no tenen programa i que ho deixen tot al que opini una “indeterminada” ciutadania.

2.- Els Verds-CUP no van sortir de la cultura de la denúncia de pressumptes ilegalitats ètiques (??) i de l’opacitat del sistema.

3.- Amb ERC i ICV, compartim gran part de l’acció programàtica, encara que el candidat d’ICV parlava d’una regeneració de l’Ajuntament que no va saber explicar o jo entendre.

4.- CiU llançava la seva coneguda cantarella de posar als socialistes – a aquestes alçades de la nit ja es veia que nosaltres erem els dolents de la pel·lícula!- a la bancada de l’oposició.

5.- El PP no hi era. Bé, hi era en Miguel Jurado, però no defensava cap de les postures del PP de Badalona, malgrat els continus retrets de més d’un i, especialment meus, sobre el tema del trencament de la convivència a Badalona. Jurado feia com si no anés amb ell. En fí, acaba d’aterrar –com independent va dir repetidament- i encara no ha passat pel campament d’ensinistrament de la FAES del Sr. Aznar.

6.- Per la meva part, vaig intentar transmetre el nostre orgull per haver construït des del 1979 la Badalona d’avui -sempre en coalició, menys 4 anys- i que, per tant, no partim del no res, partim de la feina feta, ben feta. A més, vaig afirmar que els socialistes preconitzem lideratge i participació, posant al ciutadà al centre de totes les polítiques públiques, d’aquí el nostre eslogan “al servei de les persones”. Una Badalona d’atenció integral a les persones i a les families, una Badalona cohesionada i cívica i una Badalona emprenedora i competitiva són alguns del eixos del nostre programa i de la nostra acció de govern.


Dia 19 de maig. A partir de les 11 a.m. Passo tot el matí a la plaça d’Antonio Machado de la Salut –un ghetto entre ghettos, segons el PP- acompanyant al Centre Obert de La Salut Alta en la seva activitat anomenada “Diverfesta”, és a dir, la festa de la diversitat. Segons m’informen, és el segon any que l’organitzen i el seu objectiu és ben simple i ben eficaç: fer que la gent es conegui, que ocupi el carrer amb activitats lúdiques, que se saludin, que l’extrany ja no sigui tant extrany a l’intercanviar un “bon dia” a la plaça o compartir una estona de riure.

És d’agrair la tasca dels voluntaris del Centre Obert i de les altres entitats que els ajuden i vull agrarir la generositat de l’Enric Magoo, que va actuar amb la qualitat que el caracteritza, demostrant –com jo ja sabia per que havia col·laborat amb “Europa x Bósnia/Badalona x Bòsnia”- que, a més d’un gran artista, és una gran persona. Es va posar el barri –ghetto entre ghettos segons el PP- a la butxaca, i va extreure d'Hercúles, Mamadu, Mohamed o Verónica somriures, ah! i una coloma, Mariana, del seu barret de copa. Gràcies al centre Obert i a l’Enric, són el millor antídot contra el 7 minuts de ràbia, d’intolerància i de demagògia.

Dia 19 de maig. 5 p.m. Turó d’en Caritg. Pregó de la Festa de les Migas a càrrec de la sots-directora del Centre Obert de La Salut Alta, Montserrat Arroyo. Lectura acurada, sentida i optimista d’un missatge de concordia i de convivència d’una persona que està cada dia al carrer, enfrontant-se amb els problemes, no en un despatx del carrer Gènova de Madrid maquinant la destrucció d’una població mitjançant l’enfrontament. Generosament, la Comissió de Festes em convida a dir unes paraules. M’embalo. Intento transmetre el missatge que en aquests dies de festa ocupin els carrers, el turó, que comparteixin els moments lúdics i que ningú ens ensenyi què significa acollir i què significa conviure, per que no hi ha moltes Badalones, Badalona és única, és de tots i la construim entre tots. Mentre, en Josep Piqué, en Garcia Albiol i altres membres del PP estan al Passeig de La Salut continuant amb el seu proselitisme d’odi i de criminalització. Por un puñado de votos! Quina vergonya!!

Dia 19 de maig. 8:30 p.m. Pça de la Constitució. L’A.VV i els seus col·laboradors ens ofereixen una truitada i havaneres. Com cada any, èxit assegurat i, a diferència d’altres anys, més membres de partits polítics. Fins i tot el PP fa aparició aquesta vegada amb format “pell d’ovella que amaga el llop”.
Intento, sense massa èxit com explicaré més endavant, convèncer a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) que dilluns se sumi a l’aprovació en Comissió del Pla Estratègic de Cultura de Badalona.

Dia 19 de maig. 11 p.m. Camerins del Teatre Zorrilla. Acabat el bon concert de Ma del Mar Bonet, “Terra Secreta”, i gràcies al “savoir fer” de Josep Sampera, director de la Fundació Palau, arrenco de la pròpia Ma del Mar Bonet el compromís de dur l’exposició del seus dibuixos, que amb el títol “La veu a la mà” ha coordinat l’artista Perejaume a l’Espai Betúlia a partir del mes de setembre. L’artista es mostra molt contenta de poder col·laborar amb aquest nou espai dedicat a la paraula i a les lletres, o com m’escriu ella mateixa al cataleg, “amb el projecte de veus, paraules i pintures”. Per tant, esperem poder lluir a Badalona els dibuixos de la Ma del Mar.

Dia 20 de maig. Mati i tarda. Les dedico a fer propaganda del nostre miting central a Llefià, en el que comptarem amb el President Montilla donant suport a la nostra candidata, Maite Arqué, i a acompanyar, com cada any, inclús molt abans de ser regidor, a la Comissió de Festes de la Migas en la seva festa gran. Al matí, una mica de tot (destacant especialment als geganters de Badalona), i repartiment de migas. A la tarda, actuacions diverses i la notícia de que el CF Badalona guanya per 3-2 al C.F.Barcelona B. Tot el dia al Turó d‘en Caritg, moltíssimes persones i algun intent del PP de politizar l’acte.

Dia 20 de maig. 8:30 p.m. Arribo del Turó d’en Caritg a la botifarrada d’Iris-Sol-Casagemes a la plaça del Sol. Bons entrepans, bon cremat i bones havaneres. Sobre les 10:30 p.m. deixo a la Maite que encara parla amb unes senyores i torno a casa. Demà dilluns. Tornar a començar. Badalona città aperta, Badalona ets inabastable!