08 d’agost 2007

La mirada de Wong Kar-Wai


“No podemos tocar el pasado, sólo podemos recordarlo.
Y los recuerdos son borrosos, inaprensibles...”

In the mood for love (Deseando amar)


Un dissabte de fa ja un parell d’anys, tafanejava sense buscar res en concret a la secció de cinema de l’FNAC quan em vaig topar literalment amb el DVD de “In the mood for love” d’un tal Wong Kar-Wai. Recordava vagament que havia llegit algunes crítiques bones sobre la pel·lícula, però no sabia identificar-la. Vaig fer una de les meves compres compulsives. I ho vaig fer, no tant per la sinopsi de l’argument, sinó per les fotos de presentació. Eren realment suggerents, provinents d’un altre món, d’una altra cultura. De Wong Kar-Wai no en sabia res en absolut. Tanmateix, en aquells dies acabava de llegir “El Port de les aromes” de John Lanchester, que m’havia endinsat en la història i la vida de Hong Kong, ciutat on transcorre la pel·lícula.

Vaig veure la pel·lícula aquella mateixa nit i no em va seduir com esperava. La trama era difícil de seguir per dues raons: una, perquè tots els xinesos, segons la meva mirada occidental, s’assemblen, i no estava mai segur de qui era qui en cada moment, i l'altra, perquè l’argument no era linial, l’acció no és que fos nul·la, sinó que semblava que no avancés. Tot i així, en acabar, les meves retines i el meu cervell estaven impregnats d’escenes concretes del film (Tony Leung fumant sota la pluja, imatges amb música de boleros en castellà –arribats de les Filipines en la Hong Kong d'aquella època-, els vestits amb coll alt de Maggie Cheung, el protagonista explicant secrets a un forat en un mur de pedra, etc...). Potser la pel·lícula no m’havia seduït tant com esperava, però tampoc em va deixar indiferent.

Dies després, vaig anar al videoclub i vaig llogar "2046" -recent sortida en DVD—, film que fins aquell dia havia rebutjat visionar perquè pensava que pertanyia al gènere de ciencia-ficció; i, sincerament, una pel·lícula xinesa i alhora de ciencia-ficció no entrava en els meus interessos; em podeu entendre, oi?. El cas és que a "2046" sí que hi havia un cert component de ciencia-ficció, però resulta que el número que dóna títol a la cinta era el de l’habitació on els protagonistes de “In the mood for love” es trobaven. Era en certa forma una seqüela de l’anterior. "2046" ja em va familiaritzar més amb aquest director del que intentava saber cada dia més coses, perque m’encuriosia el seu món, la seva mirada a la vida, el seu Hong Kong dels anys '60.
Una nova casualitat –o potser, causalitat- va fer que el “Cercle de Lectors” oferís un pack amb les pel·lícules anteriors a “In the mood for love” de Wong Kar Wai. Evidentment, me'l vaig comprar i vaig descobrir que la màxima fan europea de Kar-Wai era, ni més ni menys, que Isabel Coixet, la meva admirada directora i guionista!! De fet, ja vaig escriure sobre com li vaig intentar fer saber el meu interés per Kar-Wai a la Coixet en una entrada de finals de l’any passat que vaig titular “5’ amb Isabel Coixet”, que us recomano, per a la meva vergonya.


I què vaig fer amb les tres pel·lícules i el documental que composen el pack de Cameo media sobre Kar-Wai? Volia mirar-les seguides, una rera l’altra i no tenia temps. Eren dies i nits de feina. Vaig decidir que reposessin entre els meus desitjos.

Aquests primers dies de vacances les he vist totes tres (“Chungking Express”, “Fallen Angels” i “Happy Together”), més el DVD d’extres (making off de “Happy Together”, entrevista amb el director i un curt sobre el seu cinema) i he intentat recuperar “In the mood for love”, perquè segurament tindria una altra visió del film (però no ho he pogut fer, perquè suposo que l’he deixat a algú i no me'n recordo de qui! Grrr!!).

Ara crec que puc entendre la mirada de Wong Kar-Wai, el director que comença els rodatges sense un guió acabat, a vegades només amb una idea sobre dos personatges, que farà evolucionar en diverses direccions alhora, cercant el misteri, la síntesi, la història que, en definitiva, vol explicar. En el making off de “Happy Together” –excel·lent pel·lícula!!!- es veu clarament com Kar-Wai va haver de decidir-se per una història, amb la pinzellada d’una altra, quan tenia com a mínim tres històries paral·leles per desenvolupar i totes bones, tal i com ho demostren les moltes seqüències filmades.

Kar-Wai sempre parla de la solitud en les grans ciutats (molt bones les escenes en les quals tot passa amb una velocitat de vertigen, a excepció de l’acció del protagonista!). El seu és un cinema de sentiments universals (com assenyala el documental sobre el seu cinema, trobem tres personatges arquetípics: el dolençós, el despreocupat i el perseguidor indecís), sentiments que no coneixen diferències culturals, malgrat arrelar-se profundament en la seva terra, a la que ens transporta i comencem a entendre: el Hong-Kong passat i l’actual, el de l’arrendament a Gran Bretanya i el de la Xina de “una bandera, dos sistemes”.

Per mi “Chungking Express” i “Fallen Angels” anticipen la gran joia que és “Happy Together”, la història de dos amants que fugen a l’Argentina a veure les Catarates d’Iguazú com a fita de les seves vides o la pinzellada de l’adolescent taiwanés que viatja recopilant sons, fins arribar al paratge buscat de la fi del món (més les que es deixa al tinter, com ja he dit, i que són senzillament precioses). És un film que omple i que tornaria a veure ara mateix. És com la melodia que un no es cansa d’escoltar o el paisatge que un sempre vol tornar a contemplar. Exactament, com “In the mood for love” o “2046”.

Si podeu, aquests dies no deixeu d’acostar-vos a la cadenciosa mirada de Wong Kar-Wai, segurament una de la més lúcides d’aquest inici de segle.




Fotos:
1. Fotograma de "In the mood for love"
2. Poster de la pel·lícula "2046"
3. Fotograma de "Happy together"

10 comentaris:

Inma ha dit...

Luego de leerte, no puedes perderte "Eros". La has visto? 3 directores, 3 cortometrajes. El de Won Kar Wai es maravilloso. Pura poesía en imágenes. Resume perfectamente las inquietudes de su cine. Amor, sexo, entrega, rechazo, frialdad, seducción, necesidad...... Y esa composición tan maravillosamente llena de símbolos y belleza. Ante este corto, los otros 2 pierden su fuerza, y eso que son de Antonioni y Soderbergh. Quizás la has visto, pero me gustaría saber tu opinión.

Josep Duran ha dit...

No, no la he visto. Te diré porqué: primero, normalmente desconfío de las películas de capitulos de diversos directores, normalment son fallidas, y, segundo,porque por desgracia puedo ir poco al cine (aún no he visto "Cuatro minutos" o "Paris, je t'aime"!!, e intentaré no perderme "Caótica Ana" de Medem, però, ya veremos!) y se me pasó.

Así y todo intentaré conseguirla por Kar Wai, ya que Antonioni (D.E.P.) y Soderbergh, hoy por hoy me dan un poco de pereza.

¿A ti tambien te gustó de "Historias de Nova York", el capítulo de Scorsese "Apuntes al natural"? Para mí el que salva la película.

Inma ha dit...

Sí. A mí me pasa lo mismo con las películas de diversos directores. Es como si no se esforzaran en poner lo mejor de sí mismos.Fue una sorpresa el capitulo de Scorsese y la fuerza narrativa que consigue en tan poco tiempo. Nick Nolte es el perfecto seductor egoista encantador loco . Me gustó mucho. La ví hace tiempo, pero aún me queda esa imagen a lo Pollock, pintando con locura y desenfreno en una noche de inspiración. Lo mismo que con "Historias de Nueva York" pasa con "Eros". Antonioni y Soderbergh no se salvan para nada. Pero Won Kar Wai sí. Un poco largo, en línea con su tipo de cine, pero bello, estético y con algo más, un camino de la frialdad y la estética hacía lo humano y lo decadente.

Josep Duran ha dit...

Bueno ya he visto "Eros". La verdad los cortos de Antonioni i Soderbergh me han parecido sencillamente malos. Supongo que a Kar Wai le hacía gracia dirigir una película junto a su admirado Antonioni, pero la verdad es que sólo "The hand" puede considerarse verdadero cine. Es sencillamente genial!! Asi y todo cuando uno ve el título genérico "Eros" se espera una película que gire sobre el deseo ("el deseo es una pregunta cuya respuesta nadie sabe" que decía Cernuda), y yo creo que "The hand" cuenta más una historia d'amour fou, al estilo de "El diario íntimo de Adela H." de Truffaut, que no una historia en el que el deseo este presente.

En cuanto a la película es sencillamente birllante: triste, desgarradora, poética, conmovedora,..., vaya que me faltan adejetivos. Hasta creo que el metraje es el justo para acercarse por primera vez a Kar Wai! Aparecen dos de sus personajes arquetípicos: el doliente (el sastre) y la despreocupada (la madame?).

El final, que realmente me conmovió (gran banda sonóra), me recuerda a los versos de Aleixandre en "La voz a ti debida", ya que sólo el sastre es capaz de sacar el espiritu de ella de la sordidez en la que vive y ha vivido. Los versos son estos:

"Perdóname por ir así buscándote
tan torpemente, dentro
de ti.
Perdóname el dolor, alguna vez.
Es que quiero sacar
de ti tu mejor tú.
Ese que no te viste y que yo veo...
Para llegar a él,
subida sobre ti, como te quiero,
tocando ya tan sólo a tu pasado
con las puntas rosadas de tus pies,
en tensión todo el cuerpo, ya ascendiendo/
de ti a ti misma.
Y que a mi amor entonces, le conteste/
la nueva criatura que tú eras."

Y también, finalmente, me recuerda a la escena final de "La Bohème" de Puccini, cuando Mimí musita:

"Qui... amor...
sempre com te!
LE MANI... al caldo...
e...dormire."

("Aquí...amor...
¡siempre contigo!
Las manos...cálidas...
y...dormir")

Bien, esto es lo que opino. Quizás un poco largo pero no se hacerlo más breve.

Josep Duran ha dit...

Perdón, perdón, perdón. Normalmente cito de memoria y en el comentario anterior he tenido un lapsus enorme que me hace enrojecer de vergüenza. Obviamente "La voz a ti debida" no es de Aleixandre, sino de Pedro Salinas. ¡Aún no entiendo que me pasó para cometer un error así! Lo siento.

Inma ha dit...

Voy a volver a leerlos a los dos.Qué bonito!! Gracias.
Has visto la película "Paganini by Kinski"?
Es otra de las grandes sorpresas del cine.
Una fotografía preciosa, con movimientos (muchos) de cámara y encuadres pictóricos. Fotografia hecha con luz natural, con velas y lámparas de la época. Mágica.
Kinski, que realmente creyó que era una reencarnación de Paganini, se recreó en la locura, en la fuerza física, en las pasiones humanas y en el deseo obsesivo de ese gran músico. Su soledad es algo tan presente y tan inalcanzable, que duele.
Sin casi palabras... con esos silencios que hablan.
Y esa música....

Josep Duran ha dit...

No, no he visto la película y, lo peor, no la he encontrado ni en venta ni en alquiler. Aunque también reconozco que Klaus Kinski no es santo de mi devoción. Así y todo, por tu descripción veria la película si fuese posible.

Sobre tema musical te recomiendo si no las has visto dos películas muy interesantes: "Todas las mañanas del mundo" d'Alain Corneau, i "El violín rojo",de François Girard.

En otro sentido, tambié muy recomendable, "Abajo el telón" de Tim Robbins, sobre como el musical norteamericano perdió la posibilidad de ser reivindicativo.

Inma ha dit...

Hola.He visto dos de las tres películas que propones. La que no he visto es la del violín rojo. Voy a alquilarla y te digo algo. He estado desconectada por motivos de trabajo, pero he leído algunos de los libros que proponias. "Me voy" y el del cuadro de Velázquez. Interesantes los dos, pero no me he sentido atrapada y necesitada de seguir leyendo. También es verdad que los leí después de "El sueño de Bruno" de Irish Murdoch, el cual me ha parecido fascinante, por la naturalidad con la que habla del ser humano, por la línea tan fina en la que camina y hace equilibrios para hablar de amistad e infidelidad, por la transparecia con la que habla del dentro del ser humano.En fin, que me atrapó como si caminará por una tela de araña. Con atracción, inquietud, tranquilidad y desazón.Es precioso lo que has escrito sobre Pau.Yo también lo conocía.Y es hermoso por su sencillez el cuadro elegido.
Bueno, un saludo.

Dani Coll ha dit...

Hola,

Sí. Wong és maravellós. Coincideixo amb el que dius.

He vist In the mood for love i també Chungking Express. Totes dues em van agradar i són realment trencadores. El que més m'agrada d'ell és aquest cinema visual, basat més en el llenguatge corporal que no pas en l'oral com estem acostumats al món occidental. La fotografia de Wong és també sempre innovadora.

Precisament aquest vespre, al grup de cinemafòrum de la biblioteca de Salt (Girona), passem In the mood for love.

Salutacions.

Josep Duran ha dit...

Dani, gràcies pel teu comentari. A més he vist que les nostres "debilitats" son les mateixes (W. Allen, Lars von Triers, etc....)
Quina sort aquesta tarda poder veure "In the mood for love" i parlar de Kar-Wai!
Per cert, ja sé que teniu molts problemes a Salt, però deixa'm dir-te que teniu la sort de tenir d'alcadessa a la Iolanda Pineda, una bona amiga, persona emprenedora, que es deixarà la pell per Salt.
Una abraçada.