09 de gener 2008

Lectures, músiques i altres obsessions (I)











Ja fa dies que volia fer un recull –com faig de tant en tant- d’aquells llibres, discos, pel·lícules, etc... que tinc per casa, alguns ja “passats per la retina” i altres sentits i la resta a l’espera d’una bona mossegada. Per fer-li cas a Gracian aquesta vegada intentaré ser breu. Per més informació aneu a les llibreries i botigues de discos i pel·lícules o consulteu Sant Google.

Músiques

Luis Pastor, “Nesta esquina do tempo” (En esta esquina del tiempo). Música de Luis Pastor i poemes de José Saramago (no confondre amb la famosa pintora “Sara Mago”, Esperanza Aguirre dixit) en la seva versió original en portuguès. Com diu Saramago: “Al tomar la decisión de cantar en portugués, Luis Pastor hizo algo más que cruzar una frontera lingüística.”


Franco Battiato, “il vuoto” (el vacío). Nou disc del cantautor de Catània amb lletres seves i del poeta Manlio Sgalambro. Irregular però interessant, com sempre en Battiato.

Jacquelin du Pré, “A celebration” (Allegro Films-DVD). Documental excel·lent en el que es barregen opinions de Baremboim, Pinchas Zuckerman, Zubin Mehta o V. Ashkenazy amb una entrevista amb la pròpia Jacqueline que –coneixent ja la seva malaltia- ens toca profundament. Un documental per esborrar pel·lícules com “Hillary & Jackie”, que tant dany ens va produir als enamorats de la Du Pré.





"Glenn Gould. Hereafter”, documental dirigit per Bruno Monsaingeon. Nou documental del gran pianista canadenc del segle XX, en el que es fa un recorregut per la seva vida i la seva obra, amb interpretacions i entrevistes al propi Gould. Fascinant pels facinats per Glenn Gould com jo!!! (Per objectivar la pel·lícula “Thirty two shorts films about Glenn Gould”).

Mozart, “Don Giovanni”, en versió musical de René Jacobs. Reconec que sent un col·leccionista de tot el que tingui a veure amb el mite de Don Juan, no he comprat aquest CD, a l’espera de la versió en DVD. Espero que aparegui aviat. Tot i així, continuo encuriosit per la lectura musical que René Jacobs haurà fet de l’obra de Mozart.

Novel·la

“Dormir amb Winona Ryder”, d’Edgar Cantero (Proa, 2007). Guanyador del XVI Premi ciutat de Badalona de Narrativa i XX Premi Literari Països Catalans, un Solstici d’Estiu; descriu les peripècies d’un aspirant a escriptor que, basant-se en les experiències que descriu el llibre mai escrit per Borges “El acercamiento a Almotásim”, busca cercar l’impacte que una persona, ni més ni menys que Winona Ryder, ha provocat en altres (començant per la seva amiga Ruth, altres amics, professors, artistes, punks, creadors, cantants heavies, etc...). Pels amants del cinema i nostàlgics de l’anomenada Generació X, entre altres.
“Sembla paradoxal que l’oferta de concursos literaris en català superi de llarg la de castellà a tot el món...qualsevol ajuntament de Catalunya de més de mil habitants (per no parlar d’òmniums culturals, ateneus literaris, clubs de poesia, cases editorials.... es creu amb l’obligació moral i patriòtica d’organitzar un certamen, i les institucions no vacil·len en subvencionarlos. Molts escriptors amateurs com ara jo, ens aprofitem d’aquesta cojuntura responent a totes les convocatòries. Ni que sigui per pura probabilitat estadística, un premi o un altre cau.” (pàg. 83-84).
Sent jo el President del Jurat que li va concedir el premi, només puc dir com en Maragall de Polònia: “Que cabroooooon...!!”

“Firmin”, de Sam Savage (Seix Barral, 2007). Sens dubte l’èxit de la temporada –vaig comprar la primera edició a l’octubre i al gener ja va per la cinquena-. Les aventures del ratolí Firmin dins de la llibreria de Boston en la que va néixer. Llibre agredolç, ple d'al·legories i un gran amor pels llibres.





“El libro”, de Zoran Zivkovic. (451 editores, 2007)Un llibre que repassa la complicada vida dels de la seva espècie, des del seu naixement a l’editorial fins a l’humiliant finals en els geriàtrics que anomenen “llibreries de vell”.

"La elegancia del erizo", de Muriel Barbery. (Seix Barral, 2007). L'historia de dues dones, la portera i una nena de l'inmoble núm. 7 del carrer Grenelle de París, que trenquen amb els estereotips que d'elles espera la societat burgesa actual. Com algú deia " l'inteligència és sospitosa". Èxit de vendes a França d'aquesta autora nascuda a Casablanca.

3 comentaris:

josecanle ha dit...

Prenc nota i en correspondència passo a recomenar un llibre ideal per llegir totes les nits amb música de fons de tango amb piano (que segons Borges es com va començar el tango en un boliche qualsevol), així:

"Los ensayos" de Michel de Montaigne, editorial el Acantilado

Josep Duran ha dit...

Gràcies Josep! Tinc el llibre de Montaigne, editat recentment i em sembla una molt bona opció. Reflexionar sempre és bo i sembla mentida l'actualitat d'alguns clàssics, oi?

josecanle ha dit...

I tant!
La condició de clàssics mereix ésser donada a totes aquelles obres que el pas del temps no solament les desmereix, sinó que les recorda la forma continua mitjançant la seva relectura que les va enriquint.
Seria necessari com a mínim viure dues vegades per poder llegir i gaudir de només una part de les obres clàssiques.