15 de gener 2008

Donar la cara! Història de dos valents.







Ahir, 14 de gener, es va presentar al CCCB el documental "Bucarest, la memoria perdida", sobre la vida del polític Jordi Solé Tura, que pateix la malaltia d'Alzheimer des de l'any 2000. El documental està dirigit pel seu fill, Abert Solé, que va néixer a Bucarest durant l'exili de Solé Tura en el període franquista.

Solé Tura va ser un referent moral i polític per molts dels que van començar a militar políticament als anys '80, a més de -en el meu cas- professor proper i humà, a la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona.

A l'acte van participar representants institucionals i polítics, però vull destacar dues frases que recullen els diaris d'avui, pronunciades per l'ex-president de la Generalitat Pasqual Maragall que, com és sabut, pateix la mateixa malaltia. En un gest que el caracteritza, de valentia i de lucidesa, en Pasqual va dir:
"Solé Tura pertanyia a aquell PSUC que ens va fer la feina a tots fins la mort d'en Franco".
I més endavant:
"Dintre d'uns anys podrà frenar-se l'avanç de l'Alzheimer, però a tu i a mi, això ja no ens arribarà".

Enhorabona, Pasqual, per la teva coherència i la teva empenta, que la gran majoria de catalans tant admirem!

I una abraçada a tots dos!!


El documental es podrà veure a partir del dia 18 al cinema Alexandra de Barcelona.
Fotografia: J. Carbó.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

També jo vaig tenir de professor a Jordi Solé Tura en la facultat de dret.Realment m'ha afectat molt la malaltia d´Alzheimer que pateix.Intentaré no perdre´m la pel.lícula que parla de la seva vida i que fan al cinema Alexandra.Gràcies per la teva informació al respecte.

Josep Duran ha dit...

El meu escrit era tant un homenatge a Solé Tura com a Pasqual Maragall. Ambdós han lluitat molt a la vida i han donat el millor de si mateixos al col·lectiu. Ara, afectats d'una malaltia greu, no s'amaguen, lluiten -com estan acostumats- i fan de la seva malaltia una possibilitat per a altres. Per treure's el barret, "chapeau, amics!".

Anònim ha dit...

Encara em costa creure, no per manca d´afectació, que en Pasqual Maragall i Manuela de Madre estiguin malalts d´Alzheimer i fibromialgia respectivament.I des d'ací els dono ànims i suport, perquè continuïn amb les seves activitats com articles en diaris, asistència a actes públics, etc,per d´aquesta manera continuar gaudint d´ells.