06 de novembre 2008

Barack H. Obama i la nit en blanc








He de reconèixer-ho: el passat dimarts 4 d'octubre vaig anar a dormir passades les 6:30 del matí. La raó: el seguiment de les eleccions als EUA. Al primer moment pensava quedar-me fins les 2, quan els estats més importants en nombre de delegats estiguessin escrutats (Ohio, Filadelfia, Virgínia i Florida). Però -Déu meu quina lentitud!- a les 3:40 només s'havia escrutat l'1% a Ohio. Aleshores ja estava enganxat a la nit electoral. D'entrada he de dir que aquella nit vaig aprendre molt dels EUA, els seus estats i la seva població; però sobretot em va fascinar el resultat final: en temps de crisi han optat per un nou lideratge, per un home que dóna un gir a la història d'anys de racisme. Era emocionant veure a la gent al Grant Park de Chicago, molts d'ells WAP'S (whites anglosaxons protestants), cridant l'eslògan d'Obama "Yes, we can", barrejats entre negres i hispans.
No ho tindrà fàcil l'Obama; n'és conscient i ja ho va avançar al seu discurs de la nit electoral. Però mentre arriben aquests difícils moments i segures decepcions, gaudim amb el final de l'etapa Bush i amb la "nova frontera" d'en Barack Obama.
A les 6 del matí, hora espanyola, l'Obama ens feia viure un moment històric, com la caiguda del mur de Berlín de 1989 i jo vaig voler viure-ho en directe.

(Video: Election Night Speech in Grant Park - Discurs de la nit electoral a Grant Park)


S'ha destacat l'esplèndida campanya on line d'Obama. En aquest sentit, us recomano que visiteu el bloc Guillem d'Efak, un català al Metropolitan de Nova York, on trobareu una visió de primera mà al respecte.


3 comentaris:

Anònim ha dit...

Haig de reconèixer que les eleccions USA han estat força interessants aquest cop. Però només soc capaç de empassar-me les nostres eleccions municipals. Les eleccions USA no han estat una excepció. :D

Això sí, deixa'm destacar la importància d'internet a aquestes eleccions. A casa nostra encara estem lluny de que internet sigui rellevant a unes eleccions... O potser no tant :)

Josep Duran ha dit...

Carles, jo pensava que internet com a eina d'agitació política o de participació ciutadana ja estava suficient explotada. Havia seguit com ho havia fet la Ségolène Royal a França, però he de dir que la campanya d'Obama m?ha impactat: ha establert una relació pirvilegiada amb els seus seguidors "on line", aquests rebien informació previament a que s'enviés a la premsa de decisions importants (per exemple l'elecció de Biden com a ticket electoral, a més, de tot el material documental i multimèdia de la campanya. Crec que aquí ens queda molt a fer, però una cosa et dic, crec que és una eina que ha de ser transparent, en admbues direccions, del candidat o l'agent públic al ciutadà i d'aquests cap al candidat o agent públic (fora pseudonims i nicknames amònims). Només així internet serà una veritable eina per exercir una nova ciudania, mes participativa i responsable en els afers públics.
Perdona el rotllo, però fa dies que ho penso tot això.

Anònim ha dit...

Ui, molt cal parlar i, la veritat, t'agraeixo el rotllo, entre altres coses perquè és evident que estàs molt millor informat que jo en el tema de la utilització d'internet com a eina electoral.
No estic d'acord però amb el tema dels usuaris anònims. Jo crec que les opinions dels ciutadans són importants o no per si mateixes, no pel nom del que les hagi escrit. Hi ha gent que es sent més còmode darrera d'un pseudònim. I gent que, simplement, mai opinaria si hagués de donar el seu nom.
Al final, el que importa són les opinions aprofitables. I tot i que potser que entre les anònimes hagi més de no aprofitables, sempre alguna val la pena.