20 de juliol 2008

En bones mans!














Avui al migdia hi ha hagut la cloenda de l'11è Congrés del PSC. Tot just al començar la sessió plenària amb la projecció del video sobre el darrer míting al St. Jordi, m’ha vingut al cap la pregunta de quants sants jordis he viscut? Quants congressos? No recordo quan vam fer el primer St Jordi –abans ocupàvem la plaça de toros de Glòries-, només recordo les més de 40.000 persones, l’ambient, la il·lusió, els meus pares amb mi –tots dos!, el meu pare moriria al ‘95 sense veure com Felipe, el seu Felipe, perdia les eleccions davant de la dreta d’Aznar-, els companys i les companyes de Badalona –aleshores jo era secretari d’organització i m’agradava i m’agrada sentir-los aprop-... molts St Jordis. I congressos? Em vaig estrenar de convidat l’any ’83 al congrés extraordinari en el que Joan Raventós va passar a ser President, Raimon Obiols, Primer Secretari i Josep Ma. Sala, Secretari d’Organització. Des d'aleshores he viscut molts congressos, alguns de plàcids i d'altres de més “moguts”. En especial, el Congrés de Sitges, conegut per l’anomenada revolta dels capitans i pel canvi en la secretaria d’organització per situar al front a un desconegut per mi, llavors alcalde de Cornellà, José Montilla.
Han passat molts anys i enguany pensava que només estava en la cloenda d’un congrés més. Un congrés molt tranquil, al que hem acudit amb els deures fets, a tots nivells: federal, nacional i municipal. Amb una ideari renovat i clar i amb un horitzó il·lusionant, però possible. Som un partit previsible, deia algú, i això és un actiu. No estem per aventures col·lectives i de les nostres reunions no es poden esperar girs copernicants de les nostres polítiques, som rigurosos. Per això representem la “Catalunya que sap on va”, com deia el lema del congrés.

Però aquest 11è congrés no ha estat un congrés més, i molt menys encara la seva cloenda. Qui em coneix sap que normalment no parlo malament de la gent, em costa, sempre trobo quelcom positiu de les persones, encara que siguin d’altres partits polítics; però qui em coneix, també sap que no acostumo tampoc ha adular, ni a exalçar a ningú que no cregui realment que s’ho mereixi. Amb aquests antecedents us he de dir que avui el Primer Secretari del PSC, el meu partit, ha estat realment un President de la Generalitat històric. Em deia un company que mai havia escoltat a un Primer Secretari del PSC dir-li en públic a un Secretari General del PSOE el que José Montilla li ha dit avui a Jose Luis Rodriguez Zapatero. En el seu to habitual, sense estridències, li ha vingut a dir que nosaltres no som un partit que busqui problemes, sinó solucions; no som victimistes; que ens estimem al partit germà i al seu líder, Zapatero, però que més ens estimem Catalunya i la seva gent, que són la nostra raó de ser; que la música que ens arriba sobre el finançament no ens agrada, però que esperarem les següents notes i que la lletra ja la tenim, que és l’Estatut que va votar el poble de Catalunya i Zapatero també, que és la nostra llei però la d’ell també. En definitiva, ha estat un gran discurs, d’un gran líder. Que sap que té un partit potent al darrera i una societat que espera molt de la nostra acció. Per primera vegada he sentit l’emoció del que racionalment ja sabia: que estem en bones mans, en les millors mans.
Finalment, voldria destacar una frase de l'excel·lent discurs del President Montilla, discurs que podeu llegir al bloc d'en Miquel Iceta. No és una frase qualsevol, sinó aquella que representa com som els socialistes -mostra una part del nostre ADN- i com és la societat catalana d'avui en dia, a la qual representem:
"lliçons de català, les que calguin; de catalanisme, cap ni una!"
Realment, enguany hem viscut una jornada històrica, no un congrés més.
Salut i bona feina President!

16 de juliol 2008

Waiting for Waits? Finally he comes!

















Tom waits se hizo carne y habitó entre nosotros...unas horas!

Cròniques de:

Guillem Vidal, el savi de la música, a El Punt de 15 de juliol,

Fernándo Navarro , a El País de 15 de juliol,

Josep Ma. Hernández Ripoll, a l'Avui de 15 de juliol,
Luis Hidalgo, a El País de 16 de juliol,

Crítiques i notícies diverses sobre els concerts de T. Waits a Espanya.

14 de juliol 2008

Temps de congressos












Fa ja dies que no escric res en aquesta Estació de França. I no és per manca de ganes o d’interés. Senzillament, els dies són tan intensos que estic massa cansat per posar-me a la nit a escriure. I això que volia fer-vos cinc cèntims del 37è Congrés del PSOE, de la excel·lent intervenció per part del PSC del company i amic Dani Fernández, que recomano que llegiu; de com el PSOE ha donat un pas clar i contundent en la defensa de les llengües co-oficials de l’Estat i, en concret, del model d’immersió lingüísitica de Catalunya o com ha agafat el compromís de donar el vot als immigrants, tema del que vaig parlar indignat a l'agost del 2006 (El detonant eren les paraules de Felip Puig de CDC, en dir que els drets polítics no és regalaven) . Però tot això, i millor que jo, ja ho ha explicat en Miquel Iceta al seu bloc, així que no hi insistiré.

Tot i així us he de dir que no només vaig anar a Madrid al Congrés del PSOE, sinó que vaig aprofitar per visitar Chueca en el Dia de l’Orgull Gai (enguany el lema anava sobre la visibilitat de les lesbianes), de veure la magnífica i molt recomanable exposició “El retrato del Renacimiento” al Museu del Prado i, per últim, descobrir un espai nou obert a l’art i al pensament contemporani com és l’antic escorxador de Legazpi, ara anomenat senzillament “Matadero” i en el que es representava una adaptació de “Macbeth”, sota el títol "Macbethladymacbeth", de Carles Alfaro i Esteve Miralles, que sense ser rodona, estava força bé. Veritable èxit de la temporada, segons diu la crítica. Com veieu, no vaig perdre el temps, ans al contrari, crec que vaig aprofitar tots els moments, tant des del punt de vista polític com cultural.

I ara, el proper cap de setmana es celebra l' 11è Congrés del PSC, després dels actes de commemoració dels 30 anys del nostre partit. Si els socialistes espanyols no es cansaven de repetir que el PSOE és el partit que més s’assembla a Espanya, jo crec realment que el PSC és el que s’assembla més a Catalunya. Volem reafirmar-nos en les nostres polítiques i en el nostre autogovern, però no volem ni aventures visionàries, ni declaracions grandiloqüents que es quedin en paper mullat. Estem canviant Catalunya en el sentit que la gran majoria de catalans volen i necessiten; en un sentit de progrés, de justícia i d’igualtat. Amen!

Ah! I enmig de tot això m’he perdut les tres úniques funcions de “Dido & Eneas” de Sasha Waltz al TNC. Grrrr!!!